Saturday, August 12, 2017

Review The Purge : Election Year



Malam ni tertarik nak tengok citer The Purge ni. Sape penah tengok kat wayang mungkin tahu la kot citer The Purge ni. 

CJN kebetulan pulak anakanda2 tak buat hal dan baik2 aje malam ni. So, CJN dengan jayanya menekun tengok citer ni. CJN kategorikan sebagai 18PL la kot. Ganas dan ada kisah politik. 

Mengisahkan seorang Senator berjiwa rakyat. Dia menjadi saksi pembunuhan tragis keluarga dia masa kecik. Sebab tu dia cuba bertanding untuk jadi Presiden. Untuk hapuskan amalan purge ni. Setiap tahun sebelum election, akan ada satu malam yang mana semua orang di Amerika boleh membunuh tak kira apa sebabnya. Takkan ada anggota keselamatan akan bertugas waktu malam tu. Diorang gelarkan malam tu The Purge. Semua orang akan duduk kat rumah masa ni dalam masa 12 jam. 

So, sebagai Senator yang baik, beliau dikehendaki duduk kat dalam rumah diam2. Tapi, dengan tak disangka2, pesaing beliau ni nak dia mati. Maka, terjadilah episod dia melarikan diri dengan guard dia yang sangat setia. Orang lain, abes dah khianati dia. Tinggal sorang je mamat ni yang bertugas untuk jadi ala2 macam body guard dia jugak la. Leo kalau tak salah nama dia. Start dari situ diorang jadi pelarian. Melarikan diri dari pesaing yang nak membunuh Senator, penjarah yang memang nak bunuh orang. Best of all, nak survive satu malam ni untuk teruskan hidup esok. 

Kalau ikut CJN boleh bagi 4 bintang dari 5. 

Pengakhiran citer tu memang kita dah jangka yang Senator dan Leo ni akan berjaya harungi malam purge ni. Dan seterusnya, beliau berjaya menjadi Presiden. Macam biasalah.

CJN tengok citer ni dan sempat berfikir dalam kepala otak ni.

Ya Allah, jauhkan negara aku jadi macam ni. Dahlah ramai penjenayah. Dapat pulak satu malam free untuk membunuh. Polis tak bekerja. Hospital tak amik orang. Bomba cuti. Kiranya, pegawai keselamatan negara takde. Tak wujud malam tu. Perompak berluasa merompak dan bunuh. Perogol merogol dan bunuh. Penyamun menyamun dan bunuh. Pencuri mencuri dan membunuh. Penyangak menyangak dan bunuh. Ko rasa??!! Memang menakutkan dan minta dijauhkan. 

Na'uzubilahi min zalik.... Allahu Akbar. 

Sape tengok citer ni dan berfikir benda yang sama macam CJN, kita genggg!!!! πŸ˜–πŸ˜–πŸ˜–

Pada pendapat CJN, sape yang amalkan tradisi ni, yang bagi idea untuk purge ni, layak dibunuh. Orang yang cadangkan purge ni lah yang wajib di bunuh dulu sebelum orang lain terbunuh dan membunuh. Ada ke cadangan yang bukan2 dibuatnya....

Cubalah buat satu hari selama 12 jam tu, amalan bersedekah kepada fakir miskin ke, mengaji al Quran beramai2 ke, semua organisasi besar yang untung billion2 tu bagi makan free kat staff ke, penduduk tempatan ke. Tu TM tu cuba bagi free kol pada semua pelanggan ke, free wifi ke. Ada lah jugak pekdah. Ini membunuh pulak. Suka2 hati je nak amik nyawa anak orang. Dia tak tahu ke yang mak bapak bela anak2 diorang bukan untuk dibunuh. Herrmmmm....

Ok, itu jelah yang CJN nak luahkan perasaan. CJN doakan kesejahteraan negara kita berkekalan jangan sampai jadi macam tu. InsyaAllah. Aamiinnn. Semoga jumpa lagi. 

Tataaaaa. πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Love,

Friday, August 11, 2017

Semakin Besar Semakin Banyak Ragam


Saje je malam ni nak citer pasal anakanda berdua yang dah start pandai macam2... Sebenarnya, tak de apa sangat yang menarik. Tapi as a mum, perkembangan dorang sentiasa menarik. Sentiasa nak CJN rakamkan sebagai momen indah dalam hidup. Yelah, dorang membesar cuma sekali ni je. Setiap momen yang berlaku tu pon berlaku once in a lifetime. Esok2 bila dah besar, dah takde dah momen2 indah macam ni. Masa tu of kos lah momen indah yang lain pulak. Kan?

Picer dia atas diamabil masa umur Wafi 2 tahun 4 bulan. Ammar pulak 9 bulan. Tengoklah gambar acah2 sweet dorang ni kan... Ingat senang nak amik gambar jadik cenggini... Ibu sungguh berusaha hokeyyyy....πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Amirul Wafi
Haaa.... Nampak tak. Dia dah pandai berjalan. Dah pandai memberontak. Dah pandai bermain. Picer ni di ambil kat BP Mall. Sebenarnya saje bagi main kat tempat macam ni supaya dia lupa sekejap dengan henpon. Sebagai mak2 yang sangat prihatin terhadap anak, bermain henpon sangat2 membuatkan mak2 jadi jem. Pening tengokkan. Walaupon dia belom kira addict tahap gaban, tapi, bila tengok dia main henpon yang beria2 tu menjadikan mak2 ni risau. Huhuhuhuhu. Pening kepala memikiokan.

Waktu ni, Wafi kira dah pandai jugak lah main kat taman permainan.
Dia jugak, dah pandai sebut 1,2, 3. Kira masa ni dia dah kenal nombor. Huruf belum lagi. Part paling best iaiah, dia dah pandai humming lagu or zikir kat tv. 
Cute je rasa....😍😍😍

Pastu, dia dah kenal warna. Sebenarnya banyak lagi kena ajar dia. Tapi, slow2 ye ibu. Adehhhh!!!!
Cjn tengok ada anak member tu dah pandai baca alif ba ta. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Wafi lom pandai lagi. Padahal sebaya tu. Rasa macam ketinggalan pulak kat situ. Tapi, CJN selalu pesan kat dalam hati yang bebudak ni lain2 perkembangannya. Bertabah ye CJN....
Wafi sekarang ni dah pandai buli adik dia. Kadang tak pasal adik kena tepuk. Kena pukul. Aishhh!!! Wafi, Wafi. Sabor je la ibu... Kadang ibu mengamuk juga dekat Wafi. Tapi, lepas tu ibu selalu minta maaf sebab kadang rasa garang beno dengan Wafi.

Ammar Amnan & Ibu
Yang ini manja ibu ni.... Baru 9 bulan dah pandai nak berdiri sendiri. Selalu sangat dah dia tergolek bila lepas tangan dari kerusi meja. Ammar ni pulak berani sangat. Kalau dia main sorang2 tu memang kena tengok2kan selalu. Dia dah pandai main sorang2 tapi, kadang tu bila dia pandai2 berdiri sendiri tanpa pengawasan, tu yang jadi tergolek tu. Dia suka lepas tangan. Rasanya, sebab dia konpiden dia dah boleh berdiri. Ammar, Ammar. Comel sangat sayang ibu yang ini ni.....😍😍😍

Time gini dah pandai berebut sudu dengan ibu masa makan. Dah pandai melawan bila kita marah dia. Dah pandai mengamuk bila ibu hilang dari pandangan. Dah pandai makan macam orang dewasa. Suka makan, kuat nyusu. Tapi, still tak nak susu botol lagi. Suka usik abang masa tidur. Suka sakat abang dia. 

Perangai dia pulak more independent dari abangnya. Rasa macam lebih dewasa dan cepat matang sikit dari abang. Alahai, Ammar. Janganlah cepat membesar. Ibu belum puas gomol2 awak, tawwwwww!!!!!

Ekceli, awak berdua kesayangan ibu ni. Janganlah cepat sangat membesar. Ibu belum puas gomol awak berdua. Masih rindu bila awak berdua tidor. Sunyi bila awak berdua tidur. Geram bila awak berdua mengamuk. Terngiang2 suara awak berdua ketawa, senyuman yang manis untuk ibu. Gelagat awak berdua lepas mandi. Main kejar2 dengan awak. Kepandaian masing2 yang sentiasa mencuit hati ibu. Perangai awak berdua yang kadang buat ibu pening bila berebut nak menyusu. Aduhai, anak..... Betapalah ibu sayangkan awak berdua.πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Ibu nak simpan rapat2 momen indah ibu dengan awak berdua. Sebab, cepat sangat membesar. Apa yang jadi hari ni, takkan berulang lagi esok. Yang paling penting sekali. Ibu sayang sangat dekat awak berdua. πŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œ

Love,

Saturday, August 5, 2017

SULAMAN COMEL MERDEKA CONTEST

Klik banner to join
Taraaaaa!!!! CJN gigh ni scroll blog untuk join GA. Hehehehe.
Sape lom join??? Angkat laptop cepat!!
Kita join ramai2!!! Yeyyyy!!
Syarat2 dia pon senang je. Tak yah kena pegi kedai beli barang tau. Hihihihi.
Jom join uolsss!!!
πŸ’–πŸ’–πŸ’–

PLANNER GIVEAWAY BY EECA SHYAA

Klik banner untuk join
Jom kengkawan sekalian!!! Kita join GA ni reramai. Syarat2 dia pon mudah je. Tarikh tutup pun lambat lagi nih.
So, jom join!!!
πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Friday, August 4, 2017

Instant Shawl Giveaway by Mamapipie

Klik The ballon to join 😊

Ini juga GA yang tersangat mudah untuk dijoin. So, setakat ni dulu CJN join yerk.

Nanti sape2 buat aktiviti tu CJN try join yerk. Kalau syarat2nya mudah je, boleh la join. Kalau tak berapa busy, CJN bole je join yang banyak2 syarat dan yang kena like banyak blog tu yerk.

Semoga CJN istiqomah untuk berblog kali ni.

😁😁😁

Orite all. Itu saje. Much love. πŸ’–πŸ’–πŸ’–

mini stationery giveaway by mirzasyazwina

Klik banner to join
Hai semua.... Dah lama sangat CJN ni menyepi dari dunia blogging. Ya Allah!!! Bz sangat!! So, untuk start enjin ni CJN nak mulakan blogging semula dengan join segmen/contest/Ga... Tak kisah la apa hadiahnya pon. Hahahaha. 
Ada banyak benda CJN nak share pasal life. Tapi, sangat tak berkesempatan. Maafkan daku blog ku sayang. Huhuhuhuhu.
So, GA pertama ialah ini. Setakat ni je yang CJN jumpa GA yang senang dan tak banyak cekadak. Kikikiki.  
Sesapa yang lom join tu bole join reramai ek. Bagi meriah sikit GA kengkawan kita. Kan???
Thats all for now!! 
Much love!! πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Thursday, July 13, 2017

Dresses

First of all, CJN nak ucapkan terima kasih pada ZALORA sebab bagi peluang CJN untuk menulis pasal website ni untuk hari ni. Tak sangka sungguh CJN sebab ramai gilerrr kot kat luar nu blogger2 hebat. Tapi, dalam ramai2 tu CJN telah terpilih. Ai is terharu youuuu!!! Sob sob!!
Apa nak citer ni? Alahai... Mestilah pasal Zalora. Korang tahu tak kewujudan Zalora ni? Mestilah perasan, kan? Kalau korang pencinta fesyen/penggemar/pembeli online, konfem2 korang tahu kewujudan Zalora. 
Macam2 dok ada dalam Zalora tu, kan? Kalau tengok website dia.... Rasa macam nak beli semua outfit dia. Yang best tu, kita boleh pilih kaler yang kita nak cari. Kalau dah bukak web dia tu, nak cari baju yang kita nak pon dah mudah. Kiranya, sistem soping Zalora ni sangat sistematik. Which is ai sangat sangat like. Tak caya jom korang usha women dresses dari Zalora ni.
CJN ni memang kaki soping beb!!! So, bab2 usha baju, beli baju, pilih jenama memang antara kesukaan CJN. Malangnya kengkadang takde bajet je nak soping moping ni. Hahahahahaaaaa.
Sempena raya ni Zalora ada buat diskaun tau uols. Baik cepat korang g terjah web dia yang CJN bagi tadi tu. Seriussss!!! CJN tak tipu korang punya. 
OK. CJN nak tengok2 web Zalora jap. Hahaha. Uols semua, jom lah follow CJN cuci mata. Dah ada yang berkenan tu boleh la soping uols. Heeee.
Selamat soping uolssss!!!
Love,

Wednesday, July 12, 2017

Lama Ku Tinggal. Maafkan Daku

Dramatik gitu tajuk kita hari ni. Hehehehe. Bukannya apa. CJN dah lama tak update blog. Tak sempat nau nau nau rasanya. Ini anak baru dua orang. Belom ada 9 lagi. Kalau 9 tak tahulah caner rupa maknya ni.... Hahahahaaaa. Cita2 9 orang anak tu dah bagus dah. Masalahnya, umur dah lanjut dah nak tetambah anak. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Actually, banyak sangat benda yang terjadi within this month. which is puasa, raya, Ammar, Wafi and others. Gossip hangat, suam, sejuk pon ada. 
Tapi, buat masa ni just nak bagitau yang CJN akan aktif semula berblogging. Insyaallah.
Esok, CJN cuba buat posting pasal baju pulak. Baju apa tuuuu???
Ahhaaaaa.... Tungguuuuuuu!!!!
Love, 
πŸ’—πŸ’—πŸ’—

Friday, March 10, 2017

PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017



Klik banner untuk join.
Syarat2 nya mudah sangat.
Good luck all!!

πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com



Giveaway Fridge Magnet Padang Besar bermula saat ini dari hari ini, 6 hingga 13 Mac 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.

Kisahnya di SINI.


Siapa nak ole-ole dari Padang Besar? Ada 30 fridge magnet berbentuk selipar pelbagai warna.  Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia Liana ya...

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 13 Mac 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Mac 2017.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

Segmen : Awak Follow Saya, Saya Follow Awak By Shikin Razali

Klik banner untuk join.

Jalan2 dalam blog tadi. 
Banyak benda betul yang termiss. 
Tapi kebanyakkannya CJN masih sempat join GA dan segmen rakan2 blogger sekalian.
Terima kasih pada kalian yang rajin buat GA dan segmen. Selain dapat followers, korang juga telah menambahkan jumlah PV dalam blog kami2 ni.
Terima kasih.

Okeh!! Ni ada segmen yang kita semua boleh join beramai ramai. Kllk kat banner untuk join. Ok?

Good luck all!!!

πŸ’–πŸ’–πŸ’–



Sunday, March 5, 2017

MUMMYAYU'S GIVEAWAY

http://mummyayu.blogspot.my/2017/03/mummyayus-giveaway.html
KLIK BANNER UNTUK JOIN

Haaaaa!!! Nah!!! Pulun lagi satu GA! Hihihi.
Jom join!! Syarat2nya senang jek.
Kalau menang uol nak kaler apa untuk passport cover uol?
CJN?
CJN nak ROYAL BLUE.
Kehkehkeh. 
My faberet kaler tu.
Kalau ada rezeki la. Insyaallah.
Dah! Jom join!!!

πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Pencarian Bloglist Sesi Mac-April 2017

Klik banner untuk join
 Haaa.... korang!!! Ni ada satu lagi segment. Takyah cakap banyaklah!!
Jom join ramai2!!
πŸ’–πŸ’–πŸ’–

GIVEAWAY : Link With Me

Klik banner untuk join.
Dah lama nau rasa CJN tak bersosial di laman blog yang dah santek ni.
Tak berkesempatan sangat rasanya.
So, arini ada lapang sikit, maka meh la CJN menyeru rerakan sekalian join GA ni.
CJN dah join... Korang bile lagi?? 
Hihihihi.
πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Thursday, February 16, 2017

Blog Tambah Cun!!

Tak nak cakap banyak. Hasil tangan blog ni dihasilkan oleh Cik Mellya @ Fhatin Amelia. Bagi CJN sangat cantik dan kreatif. Menurut beliau harga akan berubah. Tak taulah jadi berapa RM, tapi kalau berubah pon CJN tak kisah untuk minta tolong dia buatkan kalau hasil nye cenggini πŸ‘.
CJN suka tu diamond2 yang berterabur kat header tu Nampak tak? Pastu kat the author ngan kat exchange tu. Adudududu... Lawanyeeeee....
Apa2 pon terima kasih kat Cik Fhatin kita untuk hasil usaha dia yang cantik ni. Dan daripada hasil usahanya jugak, SEO naik dari 40% jadi 68%. Hehehe. Banyak lagi kena perbaiki untuk dapatkan 100%. Takpela... Pelan2 kayuh. Nanti boleh la tu jadi 100%. Nampak tak over confident kat situ? Heeee.
Oklah itu saje coretan makcik. Dah lama tak menulis kat blog, otak jadi tepu. Kena cari idea untuk dapatkan semula idea. Huhuhuh
Sekian buat masa sekarang.
CJNπŸ’–πŸ’–πŸ’–

Giveaway by Fatin Diana



Dah lama tak bersiaran. CJN bz tak terkata. Anakanda berdua pulak sesema.
Ni, curi2 masa join GA.
Sape lom join bole join ekkk... Moh kita!!! Klik je kat banner untuk join.
Sekian, ta-ta.

πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Saturday, February 4, 2017

The Windmills Station (TWS)

Pernah dengar tak pasal tempat makan ni?
Mestilah pernah, kan?
Sebenarnya CJN dah lama rasa nak makan kat sini. Kalau tak salah, ada satu kat Damansara tempat CJN selalu lepak dengan kengkawan dolu2. Kitorang lepak kat mamak jek. Kikiki.
Tetibe nak dijadikan citer, TWS ni ada pulak dekat Batu Pahat. Kebetulan baru2 ni lepas shopping barang2 anakanda2, kitorang tak tau mana nak tuju. Keluar awal sangat. Shopping pulak supp sapp supp sappp!! Siappp!! Lagi pulak, shopping kat Wellward je. Maka, ada banyak pulak masa untuk diluangkan dengan Mr. A. Yelah, kitorang kira pjj la jugak sebab seminggu sekali baru dia boleh balik. Hehehe.
Mula2 tu, kitorang pergi Secret Receipt. Ehhh!!! Penohh pulokkk!! Alkisahnya, Chinese Year nokksss. Sape suh berjalan, kan...? Oklah, malas nak tunggu lelama kitorang pon nak patah balik ke Batu Pahat Mall. On the way ke BP Mall tu, ternampak board TWS dari jauh. So, Mr. A ajak CJN makan kat TWS. Nampak macam senonoh sikit, katanya.
So, pergilah ke TWS tanpa sengaja.
Order makan untuk dua orang je. Ada promo CNY. So, kitorang order menu promo tu 2 set. Sama pulak set makanan yang kitorang order tu.
Sup Cendawan & Teh O Ais Lemon
Tak sampai setengah jam dah sampai sup cendawan. Kitorang pon makan. Mr. A sambil2 makan, suapkan Wafi. Lepas tu sampai pulak air teh tu.
Set Promo Yang Diorder
Tengah syok2 layan sup cendawan dia yang berasap2 tu, sampailah main course kitorang iaitu seperti gambar di atas. CJN lupa pulak nak tengok nama apa menu ni.
Tapi memang best giler lah. Nampak tak apa ada dalam pinggan tu?? Ye!! Ada telur mata (separuh masak, okeeyyy. Ai is like sangat!!! Hehehe). Bukan setakat ada telur mata je, ada lamb chop, chicken chop, fish fillet, sosej, coselaw, salad dan french fries. Baked bean tu takde tau!! Sebab bukan amik set yang dalam gambar ni. So, makan la kitorang menu tersebut dan kenyang pulak tu. Gravvy dia pon sedap. Nak tau harga semua sekali termasuk air dengan sup? Cuma RM19-90 per set. 
Berbaloi, kan?
Pada CJN memanglah berbaloi sebab macam2 dok ada dalam tu. Wafi punya suka makan kat situ, sosej tu boleh makan dua  batang sekali hadap. Ok lah, lepas ni boleh makan kat sini lagikkk!!! Hihihi.
Tapi itu, harga promo... Kalau harga sebenar mungkin dalam RM30++. CJN agak je, sebab lepas keluar dari TWS tu nampak signboard makanan diorang kat tepi jalan. Menu yang CJN amik tu dalam RM30++. Boleh tahan la jugak.
Yang bestnya, dah tau dah la kat mana nak tuju kalau dah takde tempat sangat nak pergi. Hihihi. Cumanya, sediakan fulus je laaaa...
Okeylah. Nak tido sebelom anakanda2 bangun. Huhuhu. Nunite all!!
Salam sayang untuk semua!! πŸ’–πŸ’–πŸ’–
P/S : Gambar2 di ambil dari incik Google. TQ!

1st Contest Shazyana's Tupperware 2017

Sape lom join, meh kita join!!
Nak kena tag 2 orang ni.
1. Elsa
2. Anis
3. Ana
 &
4. JM
Eh, terjadi empat plak. So, meh a kita join GA ni reramai ek...
Good luck!!
πŸ’–πŸ’–πŸ’–

GIVEAWAY : INI BLOG SIAPA?


Begitu banyak blog di luar sana sampaikan tak sempat nak kenal dengan semua orang. Awak siapa? Asal mana? Dan bila muncul blogger baru macam sis ni, lagi lah tak sempat nak kenal-kenal kan... Jadi disebabkan tu sis lancarkan giveaway nie. Sekurang-kurangnya kita semua dapat berkenalan dengan lebih rapat antara satu sama lain...

CARA SERTAI MUDAH saja....

1. Buat Entry dengan tajuk "GIVEAWAY : INI BLOG SIAPA?"
2. Masukkan banner di atas ke dalam entry dan link kan semula ke sini.
3. Perkenalkan secara ringkas mengenai diri awak.
4. Follow Blog Sis Hawa
5. Add FB Siti Awadah
6. Tinggalkan link entry awak di ruangan komen

Jadi, CJN pon kenalah perkenalkan diri ek...?

CJN ialah surirumah yang mempunyai dua orang cahayamata.
Suka menulis dan membaca tapi dah takde banyak masa untuk hobi tersebut. Hehehe.
My blog is about my personal life with my kiddos. 
Itu je la ye.
Salam kenal dan Good luck kepada yang join GA ni.

πŸ’–πŸ’–πŸ’–